U bevindt zich hier: Home > Maak kennis met > Koffie drinken met collega's > Klinisch psycholoog Eugenie

Klinisch psycholoog Eugenie

Ik werk nu bijna twee jaar op de ambulant volwassen afdeling van Tactus in Zwolle als klinisch psycholoog. Eens in de zoveel tijd bezoek ik ook kleinere takken die bij afdeling Zwolle horen. Daarnaast hou ik mij binnen Tactus bezig met het ontwikkelen van het zorgpad Verslaving en Angst- en Stemmingsstoornis.

Voor ik bij Tactus kwam werken had ik eerst zo mijn twijfels over of ik wel binnen de verslavingszorg wilde werken. Mijn eerste zorg was dat Tactus een grote en lang bestaande organisatie is, wat ik associeer met log en bureaucratisch. Mijn tweede zorg was de doelgroep: mensen kicken af en gaan vervolgens weer weg, wat voor uitdaging zit daar nou eigenlijk in? Toch besloot ik, ondanks mijn twijfels, de gok te wagen vooral omdat de personen die ik tegenkwam, werkzaam in de verslavingszorg, lyrisch over hun werk zijn en ook meestal heel erg lang daarin blijven werken. Ik kan je zeggen ik heb er geen moment spijt van gehad!

Hoewel Tactus al een lang bestaande en grote organisatie is, is er de afgelopen jaren zoveel veranderd qua behandelbeleid dat ik Tactus ervaar als een enorm leergierig bedrijf dat steeds op zoek is naar vernieuwing en manieren om goede zorg te leveren. Als klinisch psycholoog merk ik dat de collega’s met wie ik werk enorm leergierig en enthousiast zijn om de kwaliteit van hun zorg te willen verbeteren en dat het management daarin faciliteert. Ik geniet enorm van de dynamiek die er bestaat tussen goede zorg voor cliënten leveren, collega’s enthousiast houden over hun vak en dat het allemaal ook bedrijfstechnisch klopt. Dat het maar afkicken is en dan wegwezen bleek ook een groot vooroordeel te zijn die in de meeste gevallen niet klopt. Ook mijn caseload is zeer divers met eigenlijk alle psychiatrische beelden die ik ken vanuit de specialistische psychiatrie EN dan zijn ze ook nog verslaafd. Soms ben ik echt alleen maar casemanager en andere keren hou ik mij bezig met psychotherapie.

Geen een dag of week is hetzelfde en ik zie cliënten van alle vormen en lagen van de maatschappij. Het blijft een puzzel en een uitdaging om aandacht te hebben voor zowel de verslaving als de onderliggende psychiatrie, en daar geniet ik enorm van! Iets anders wat mij extra opvalt in de verslavingszorg, in vergelijking met andere psychiatrische instellingen waar ik eerder heb gewerkt, is dat je hier veel meer als team moet werken en op elkaar moet kunnen rekenen. In het team waarin ik werk merk ik dat er onderling een sterke mate van respect, vertrouwen en zin voor humor is en dat essentieel is om je werk goed te kunnen doen. Dit team element is voor mij en zeer waardevolle toevoeging aan mijn werk binnen Tactus.

Eugenie Mulder, klinisch psycholoog